2020. május 10., vasárnap

Carun: Egy maréknyi fogért

Egy fullasztó, meleg éjszaka és egy nyitott ablak. Nem nehéz összefüggést találni a kettő között, de hidd el, barátom, rossz nyomon haladsz. A melegnek semmi szerepe ebben a történetben, különben is, elég szerencsétlen dolog az időjárással kezdeni. Tehát maradt az ablak és a Fogtündér, aki pont ezen a fullasztó, meleg éjszakán repült be rajta.

Pisze orrát olcsó whiskey és csizmás lábak szaga csapta meg. Fintorgott, majd lemondóan sóhajtva az ágy felé repült. Megfogta az izzadságtól ragadós párna szélét és óvatosan megemelte: egy megfeketedett fog és egy cetli várt rá.

Hát ez meg mi a szösz? – gondolta. Zsebre vágta a fogat, majd kihajtogatta a cetlit, amin ez állt: Kezeket fel!

KLIKK! – Egy revolver felhúzásának összetéveszthetetlen hangja hallatszott a háta mögül. A Fogtündér – az írásnak megfelelően – megfordult. Egy fiatalember lépett elő a szekrényből piszkosszürke long john-ba öltözve, kezében hanyagul tartva coltját.

– Tudod, mikor ma reggel az Ocsmány Ottis kiverte az egyik fogamat, még nem is gondoltam volna, hogy ebből pénzt csinálok. – A takaró alá gyűrt hálózsák tetejéről leemelte kalapját, majd a fejébe nyomta. – Szerencsére, az Ocsmány rusnya kölke elmesélt egy történetet a Fogtündérről, meg a fogankénti egy dollárról. Na mondom, Flint, ma megcsinálod a szerencsédet.
– Micsoda pofátlanság ez kérem! Hát kirabolnál egy védtelen tündért?

Flint szúrós szemmel vizslatta áldozatát, miközben ráharapott egy gyűrött szivarkára. Tíz percig néztek ily módon farkasszemet, mikor is a férfi megtörte a csendet.

– Kétféle ember létezik a világon – hangja halk volt, de fenyegető –, vannak, akiknek meg van töltve a fegyverük, és vannak, akiket kirabolnak. Szóval ide a pénzt!
A Fogtündér idegesen feszengett a pisztoly csöve előtt.
– Nincs nálam pénz, esküszöm! Az egydolláros csak akkor jelenik meg a tárcámban, ha már elvettem a fogat.
Flint elgondolkodva kiköpött oldalra.
– Szóval azt mondod, hogy minden egyes fog, amit elveszel, dollárrá változik?
– Pontosan!
– Hát ez oltári! Akkor ma szüretelünk, Tüncikém! Te meg én, mint két jó barát, ma este végigjárjuk az összes házat a környéken, és kiverjük mindenkinek a fogát!


Reggelre a fullasztó meleget felváltotta a szakadó eső. Hideg északi szél is társult hozzá, de a várostól egyre távolodó Flintet ez egyáltalán nem érdekelte. Pontosan ötszázhatvanhét dollárral lett gazdagabb az éjszaka folyamán, a Fogtündér pedig azonnali hatállyal felmondott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése