Jimmy CarthwrightJimmy Cartwright (polgári nevén Bognár Imre Zsolt) Szentesen született 1976 októberében. Végzettsége szerint információ és számítástechnikus, valamint szoftverüzemeltető. Jelenleg foglalkozásszerűen különböző kiadványokat készít.

Már korán érdekelni kezdte az írás; általános iskolai fogalmazásait rendre megdicsérték tanárai. A kötelező olvasmányokon túl akkoriban különböző kalandregényeket (pl. Winnetou), science fictiont (pl. Francis Carsac: A sehollakók, László Endre: Szíriusz kapitány), magazinokat (pl.: Robur, Galaktika), képregényeket (pl.: Botond, Fazekas Attila) akcióregényeket / háborús történeteket (pl.: David Morrell: Rambo), ponyvairodalmat (pl.: P. Howard) és egy kis horrort is (pl.: Stephen King) olvasott. Megismerkedett a fantasy irodalommal is (pl.: Robert E. Howard: Conan, J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura). Rendszeres látogatója volt az iskola könyvtárának is. Ezen időszakban saját kézzel képregényeket írt és rajzolt.

A középiskolai évek alatt ismerkedett meg többek között Frank Herbert, William Gibson, H. P. Lovecraft műveivel, amelyek további inspirációkat adtak az íráshoz. Ezen időszak alatt a – Magyarországon akkoriban komoly teret hódító – fantasy irodalom iránt is érdeklődött (pl.: Nemes István regényei, M.A.G.U.S. regények) Később E. A. Poe, Stanislav Lem, Strugackij, Arthur C Clarke műveivel is megismerkedett.

Komolyabban írni is a középiskolai évek alatt kezdett – versekkel, novellákkal próbálkozott. Első megjelenése az 1995-ben kiadott NYÚSZ című lemezújságban volt, mely 5 számot ért meg 1996-ig. Ezt követően rendszeresen publikált az 1997-től 1999-ig megjelenő Ne0Lógia című lemezújságban (8+1 szám). Néhány évvel később, 2003 őszén alapítója volt a Lidércfény Online kulturális magazinnak, ahol szintén rendszeresen publikált. 2007-től elkezdték kiadni elektronikus és nyomtatott formában a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóiratot (röviden AKF-et), melynek szerkesztője és tördelője is volt. (A Lidércfénnyel egyfajta irodalmi mecénás szerepkört vállalt magára, amelynek keretein belül lehetőséget biztosít szerkesztőtársaival az amatőr íróknak a megjelenésre, az ismertség elérésére.)

Részt vett néhány pályázaton is, általában sikerrel. A 2003-ban a Cherubion kiadó által kiírt 100 mini fantasy történet című kötetben jelent meg először, hivatalosan, nyomtatásban egy novellája A „hős” címmel. Ugyanezen évben pályázott az Avana Egyesület Preyer Hugo emlékére kiírt novellapályázatán. Ugyan itt helyezést nem ért el, de írótársával, Anonymus R. Chynewaval (Kaiser Rudolf) közös történeteik megtetszettek az Új Galaxis Tudományos-fantasztikus antológia kiadójának, így annak 3. számában (2004-ben) megjelentek a novellái.

A Lidércfényes tevékenysége okán hosszabb kihagyás után 2012-ben publikált ismét a nagyközönség előtt. A Fapadoskönyv.hu által kiadott Zombi Apokalipszis – A kezdet: Simagöröngyös című novelláskötetnek azonban nem csak szerzője, hanem szerkesztője is volt. Eddigi legutóbbi megjelenése a Nyakonöntött Próbagoblin Szolgáltatóház és a SpiritArt által 2015-ben kiadott Kalandok és Kalandozók című novelláskötetben volt, melyben a „Hajnal az öbölnél” című rövid szösszenete olvasható. Jelenleg a Zombi Apokalipszis második kötetén dolgozik, melyben két novellája lát majd napvilágot.


Hobbijai közé tartozott / tartozik az íráson és olvasáson kívül a rajzolás, a zenélés (6 évig tanult zongorán játszani, 1998-1999-ben a K.g.s.t. [Katasztrófa és gránát sújtotta terület] zenekar billentyűse), az asztali szerepjátékok, a középkori haditorna és hagyományőrzés (1998-2002 között a Szentesi Szabad Bajvívók csoport tagja), a fotózás.


Novellái a Nyakonöntött Próbagoblin Szolgáltatóházban:

Végrehajtó

A vizsga, avagy halott ninja ritkán táncol

Bambatök problémája

Hajnal az öbölnél


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése