2012. június 30., szombat

Mickey Long: Bakker' Street - A két galamb esete


– Nos, kedves Watson, hosszú évek óta velem van, lássuk, mit tud kezdeni azzal a levéllel, amit az asztalon talál – mondta Sherlock, és barátjának hátat fordítva kinézett az ablakon a forgalmas Bakker Streetre. Hórihorgas alakjával a beszűrődő reggeli napfény árnyjátékot játszott, és élő ecsetvonásként vetítette a falra.

– Ez érdekes lesz – simított végig tömör bajuszán Watson, és köpcös testét az asztal melletti székbe préselte. Felemelte a legfelül lévő papírt, és a fény felé tartva tanulmányozni kezdte.

 – A papír minőségéből ítélve, jómódú férfiról van szó…

– Honnan tudja, hogy férfi?

– Ezt a fajta szálkás írást az esetek többségében férfiak használják – folytatta fennakadás nélkül a doktor. – Sőt, meg merem kockáztatni, hogy az illető az elmúlt nap sok szeszes italt fogyasztott.

– Éspedig?

– Szerintem konyak – emelte az orráig a levelet Watson, és nagyot szippantott. – Mi több, kokaint is használt, méghozzá olyan sokat, hogy egyensúlyát vesztve rátenyerelt a papírra, és a hüvelykujjával elmaszatolta a keltezést.

– Watson! – emelte fel a hangját Sherlock. – A másik levelet! – fordult meg, és tintafoltos kezét a zsebébe rejtette.

– Elnézést – motyogta a doktor, és felemelte a következő iratot. – Szóval… az aláírásából ítélve körülbelül öt és fél láb magas, barna, félrefésült hajú, középkorú, nős és két aranyos gyermeke van.

– Ez csodálatos Watson, nem is gondoltam volna, hogy ilyen sokat tanult mellettem! Bár a haja színére nincsen cáfolhatatlan bizonyítékom.

– Pedig biztos, mert tegnap este együtt bridzseltem vele, akkor még barna volt…

Sherlock a vállához emelte hegedűjét, behunyta a szemét, és virtuóz módon egy szívbemarkoló nyitányt játszott rajta. A szomszédból azonnal felhangzott a kopogás.

– Már annyiszor hallottam – engedte le a hangszert a mesterdetektív –, de nem tudom megfejteni a rejtjelüket!

– Azt hiszem Holmes, azt jelenti, hogy…

– Nem! – emelte fel a kezét, és átszellemült arccal megállt a szoba közepén. – Ne segítsen, kedves Watson! Már nincsen messze a megoldás!

A doktor megvonta a vállát, és kényelembe helyezkedett a karosszékben. Már a Times utolsó oldalánál járt, amikor Sherlock leengedte a karját, és nagyot sóhajtott:

– Talán legközelebb! – Tekintete tűzben égett, mint mindig, ha olyan rejtvénnyel találta szemben magát, ami próbára tette kivételes intelligenciáját.

– Holmes, egy furcsa hírre lettem figyelmes – bökött a lap alján található cikkre Watson. – A királynő nyakékét ellopták a múzeumból. Az őrök semmit sem észleltek a bűntényből, csak a reggel érkező ékszerész vette észre, hogy kicserélték az igazit egy hamisítványra!



****



Sherlock olyan vehemenciával és lázban égő szemekkel sietett fel a múzeum lépcsőin, amit Watson csak akkor figyelt meg rajta, amikor barátjának minden agysejtje a megoldandó probléma körül száguldozott. Vagy amikor túl sok kokain tűnt el a bűnjelek közül… És most még a kitűnő orvos sem tudta megállapítani, hogy pillanatnyilag melyik helyzet állt elő.

– Remélem, nem nyúltak semmihez sem? – kérdezte az ajtónál posztoló rendőrt a kicsit szaporább lélegzetvételű magánnyomozó.

– Mi nem – igazította meg a fémsapkáját az egyenruhás –, de a látogatókat nem tudom…

– Milyen látogatók? – kapott a fejéhez Sherlock. – Azonnal zárják le a múzeumot! Senki sem jöhet ki, senki sem mehet be! Lehet, hogy az ékszer még odabent van – tette hozzá sejtelmesen.

– Ezt honnan gondolja? – húzta fel a szemöldökét álmélkodva Watson.

– Nézze barátom – mutatott fel az emeleti ablakra a mesternyomozó – zárva van! És csak két galamb van a párkányon!

Az orvos ámultan nézett rá, mindig is csodálta barátja csillogó éleselméjűségét, amit még hosszú évek tapasztalatával sem tudott mindig követni.

– Watson, maga menjen be, én pedig körbenézek a környéken – suttogta Sherlock, majd egy szempillantás alatt eltűnt az oszlop mögött. Halk szitkozódás hallatszott, majd a hórihorgas alak kilépett a takarásból.

– Arra ne menjen. Ott fal van – mondta, és lassan lesétált a lépcsőn.

A doktor ámulva nézte barátját, aki csodálatos intelligenciájával karöltve ballagott a múzeum sarka felé. Majd egy nagyot sóhajtott, és belépett a hatalmas, kétszárnyú ajtón. A kapott időt kihasználva megnézte az Északi kiállítást, a Keleti kiállítást és a Raktári kiállítást. Az utolsóban egészen addig gyönyörködött, amíg egy munkás ki nem tessékelte a véletlenül nyitva hagyott épületrészből.

A bársonyszőnyeggel borított aulában egy tépett, piszkos ruhájú csavargót pillantott meg. Simléderes fejfedője alatt vér csordogált, ami lassan csorgott a megduzzadt, ferde orra nyergén. Watson nem hazudtolta meg önmagát, és emlékezve hippokratészi esküjére, megszólította a férfit:

– Jóember, ha segítségre van szüksége – mondta együtt érző hangon –, azt utca végén van egy orvos. Igaz drága, de megbízható…

– Watson! – suttogta a férfi, és megdörzsölte a nyakát, amin egy gumibot eltéveszthetetlen vöröslő nyoma volt látható. – Én vagyok az, Sherlock!

– Milyen tökéletesen adja ki magát egy összevert, koszos csavargónak! – ámult el az orvos.

– Az lehet, de én egy délutáni műszakos rikkancsnak álcáztam magam, hogy körbe tudjak nézni feltűnés nélkül a múzeum melletti utcákon – törölgette le a vért a szája sarkából. – A bejáratnál posztoló rendőr pedig már négyszer dobott le a lépcsőn… Viszont megoldottam az esetet! Hívasson mindenkit az Északi terembe!



****



Sherlock szúrós szemekkel nézett körbe az egybegyűlteken, miután a süppedős szőnyeget is átvizsgálta elmaradhatatlan nagyítójával. A sarokban álló múmiától ujjlenyomatot vett, majd belekezdett a mondandójába:

– A nyakéket a tettes ma reggel tulajdonította el, amikor már mindenki azt hitte, hogy eltűnt. Kinyitotta az ablakot, hogy kidobja a társának, de miután megzavarták a műveletében, gyorsan visszazárta. Ez nem sokkal az érkezésem előtt történhetett, mert még csak két galamb szállt vissza a párkányra. Ez a rafinált tolvaj pedig – tartott egy pillanatnyi hatásszünetet Sherlock –, Miss. Debby, az ékszerész! Parókát hord, hogy megtévesszen mindenkit, de ő nem más, mint… – markolta meg az ékszerésznő vörös hajzuhatagát, és megrántotta.

Az áldozat egy éles sikoltással borult előre, és tompítás nélkül csókolta meg az anyaföldet.

– Khmm, pedig parókának tűnt – nézte elgondolkozva a kezében maradt, kitépett vörös hajtincseket Holmes. Azután csillogó szemmel felnézett. – De hiába növesztette meg a haját, a mellkasán a tengerésztetoválást nem tudta eltüntetni, ő Mortimer! – kiáltotta, és a földön fekvőnek letépte a blúzát.

Watson prűd neveltetésének hála, csak az ujjai közt kukucskált, és megállapította, hogy bár tetoválást nem látott, mégis csodálatos volt a látvány a maga szépségében. A félkörben álló dolgozók egy emberként bámultak a természetes Himalájára. A múzeumigazgató pedig igazi úriemberként becsukta a fél szemét, és feltette a lornyonját.

– Azt hiszem, Mr. Holmes – köszörülte meg a torkát a rendőrfőnök – már eddig is nagyon sokat segített az igazságszolgáltatásnak. Innen már átveszem az irányítást.

A mesternyomozó, eddigi nélkülözhetetlenségének teljes tudatában, kihúzta hórihorgas termetét, és elhagyta a termet. Dr. Watson elámulva Sherlock briliánsként csillogó logikáján hűséges kutyaként követte barátját.

Az emeleten lévő ablakból a kőből faragott, szerelmes galambpár pedig egykedvűen nézett továbbra is az utca forgatagára…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése