2012. május 6., vasárnap

Hertelendy Anna: A kitaszított


A zsákmány nesztelen, óvatos léptekkel közeledett. Szemei a lápvilágot kutatták; érzékei nem jeleztek veszélyt. Rothadás szagú fuvallat söpört át a sás levelei között, a fürgén közelgő tragédia előérzete megbénította az állatvilágot. Mintha a természet sóhajtana utoljára, mielőtt visszafojtott lélegzettel figyelni kezd.
A zsákmánynak sejtelme sem volt róla, hogy minden mozdulatát követik. Nem csak egyetlen vadász, hanem több száz. Éhes érzékek falták a legapróbb rezdüléseit is. Nem tudhatta, a fojtogató csendet rövidesen megtöri a köré záródó fogok gyilkos csattanása.
Lechter mozdulatlanná dermedve figyelte a préda légzését. Pofáját támadásra készen megfeszítette. Érezte, az emésztőnedvei már a torkát marják. A támadás tökéletes időzítésére koncentrált ― ezen most nagyon sok múlt. Ha túl lassú, vagy túl hamar támad, áldozata a pillanat tört része alatt elillan, és talán hetekbe telhet, mire ő, meg a többi vadász újra élelemhez jut. Végül nem húzhatta tovább az időt, mindent egy lapra tett fel.
„Most!” – gondolta, és abban a pillanatban felcsapott.
A kövér bögöly elkerekedett szemmel, fajtájára jellemző ijedt halálkiáltás kíséretében elrugaszkodott, így Lechter fogai csupán a levegőbe martak. Csalódottan újra eltátotta pofáját, és dühödt káromkodásokat mormolt.
Fivérei és nővérei, apái és anyái, sógorai és szomszédai, munkatársai és barátai egy növényként hördültek fel:
Te! – kiáltott rá egyik porzója. – Te légycsapók szégyene! Utolsó, hitvány kis mitugrász! Mit képzelsz magadról?! Azt hiszed tán’, örökké tűrjük a pontatlanságodat? Úgy gondolod, több száz éhes száj várakozik, amíg végre megtanulod a zsákmány röptét előre kiszámolni? Veled csak kevesebben vagyunk fiam, jobb, ha odébb állsz!
Lechter némán, nyitott szájjal tűrte a dühödt rokon korholását. Tudta, más mint a többiek, de arra álmában sem gondolta, hogy ennyire.
A természetben a növények toleránsabban viselkednek egymással, mint bármely más élőlény. Ahol megszületnek, ott élnek és halnak több nemzedéken át, így egy szomszédviszály alaposan megkeserítette volna röpke létezésük éveit. Ezúttal mégsem mutattak könyörületet, és Lechter kitaszítottá vált.
A légycsapó a sás levelei közé bújva a gondolataiba mélyedt. Vénuszi lelkét szomorúság járta át. Kitaszította egy olyan közösség, ahonnan nem tudott elköltözni. Amikor gyökeret vert ezen a vidéken, sorsa megpecsételődött. Hosszas töprengés után végül megtalálta magában a hibát, és a felismerés széles vigyort csalt képzeletébe: ki nem állhatta a rovarokat. Egyenesen irtózott tőlük. Öröme azonban nem tartott sokáig. Azonnal felvetődött benne a kérdés: Mit egyen, ha sem a zamatos légyre, sem a kövér bögölyre, sem a cingár szúnyogra nem fáj a foga?
„Vegetáriánus leszek!” – kiáltott fel diadalittasan.

Hónapok teltek el a síkságon. Egyenruhás emberek érkeztek a zöldellő láphoz. A buja növényzet tengerként hullámzott a forró szélben. Emberi szem még nem látott olyan gazdag rovarvilágot, amilyen a két férfi elé tárult, ám ez cseppet sem érdekelte őket. Más céllal érkeztek. Annak a hatalmas rejtélynek a megoldásán fáradoztak, amely lázba hozta az ország botanikus társadalmát. A környékbeli vegetáció leghatalmasabb Vénusz légycsapó-tenyészete két év leforgása alatt csaknem teljesen megsemmisült. Hosszas kutatás vette kezdetét, a két férfi erőt nem kímélve próbálta megfejteni a talányt, mi pusztított el több ezer rovarevő növényt. Végül találtak egyetlen túlélőt, faja utolsó képviselőjét az egész kontinensen. Óvatos mozdulatokkal kiemelték a földből az értékes ritkaságot, ami meglehetősen rosszul festett. Remélték, talán új helyén, a Természetrajzi Múzeum botanikus kertjében, majdcsak összeszedi magát.
Lechter, a többhektáros botanikuskert első kannibál lakója, elégedetten szívta be a terített asztalként sorakozó ágyások bódító illatát. Ha a sors megáldotta volna kifejező tekintettel, talán falánk, őrült fény villant volna fel benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése