2016. január 16., szombat

Körkérdés 4.

Melyik a kedvenc könyved, és miért az?


Duhay Tímea:
Ugye ez vicc? Csillió kedvenc könyvem van. Ha nagyon, nagyon nagyon egyet kéne választani, akkor Hamvas Béla karneválja. Mert benne van minden filozófia, az élet. De sajnálnám, hogy kimarad a Száz év magány, A Mester és Margaríta, A legyek ura, Dorian Gray arcképe, a Lolita, 1984...

Engler József:
Minden valamirevaló könyv más és más hatással van az emberre. Van, ami olvashatatlan, van, ami letehetetlen, van amit nem lehet elégszer... Életkor, hangulat, aktuális életkedv és sok egyéb függvénye is persze, de évek alatt sok-sok könyv hagy nyomot. Marcus Aurelius Elmélkedések, Vonnegut Halálnál is rosszabb-jától Mereskovszkíj Leonardo da Vincijén, Marcinko Tűzvonal-án, Lem Éden-én, Remarque Nyugaton a helyzet..-én, az Iliászon, Gárdonyi GöreGábor-án, Dietz Testőr-én, Babel Lovashadseregén, Steinbeck Kék öböl-éig, Lipták Gáborig, Tamásiig, Mikszáthig, Bernard Shawig, Kastnerig, és hosszasan-hosszasan lehet sorolni... Kedvenc? A helyes válasz talán a fene tudja, rengeteg – vagy nincs olyan. :D

Illyana Sanara:
Sok van. Meg mindig az aktuális. Persze ez az utolsó időkben már nem nagyon igaz. xD Ami nagy hatással volt rám az Robin Hobbtol a Látnok ciklus. De a Dragonlance is sokat nyomott a lelkesedésen.

Kaiser Rudolf:
Ez nálam mindig időszakos. Most épp Bán Mór Hunyadi-sorozata a kedvencem. Azelőtt a Marsi című, azelőtt a Sötételf-sorozat volt a favorit... mindig amit éppen aktuálisan olvasok. :)

Kovács Gábor:
Kincsként őrzött könyveim: Watchmen képregény, Clive Barker összes (de különösen a Vérkönyvek, Kárhozat, Abarat, Korbács), James Ellroy: Fekete Dália, Bret Easton Ellis: Informátorok, Erich Maria Remarque: A diadalív árnyékában, Lemmy Kilmister: Fehércsíkláz, Mészáros András: A farkas álma (tényleg nem elfogultságból). Miértje nincs, ezek kerültek fel a kedvenc könyvek polcára.

Mason Murray:
Szívesen válaszolnék, de nem tudok. :( Nem tudok egyet kiemelni. Írok négy tök különbözőt, mindet sok-sok évvel ezelőtt olvastam, ezek akkor nagyon nagy hatással voltak rám, ha jól emlékszem, kétszer is elolvastam mindet, pedig nagyon nem szokásom. Szóval: Moldova György: Magyar atom, Dean R. Koontz: Rossz hely, Robert Merle: Védett férfiak, Vavyan Fable: Mesemaraton. Biztos van ötödik meg hatodik is, ám per pillanat ezek jutottak eszembe. :)

Nagy Tamás Beren:
Hangulatfüggő, nem tudok egyet kiválasztani.

Novák Gábor:
Ha lehet, akkor a szorosan vett kedvenceimet sorolnám fel: William Burroughs: Meztelen ebéd, Jack Kerouac: Úton, Vladimir Nabokov: Ada, illetve Lolita, Murakami Haruki: Kafka a tengerparton, illetve Norvég erdő, J. D. Salinger: Zabhegyező (NEM Rozsban a fogó), García Márquez: Száz év magány, Joseph Conrad: Lord Jim, Márai Sándor: Béke Ithakában, illetve Műsoron kívül, Bulgakov: A Mester és Margarita, Norman Mailer: Meztelenek és holtak, Szolzsenyicin: Rákosztály, F. Scott Fitzgerald: A Nagy Gatsby, Stanislaw Lem: Solaris, Krúdy Gyula: Rezeda Kázmér szép élete, Szindbád, Utazás a vörös postakocsin.
Miért? Mert csak. Az igazi, első-olvasásra szerelem olyan, mint a jó szex: lehet ugyan elemezgetni meg analizálgatni, de felesleges.

Rita Horseyes:
Nincs kedvenc, csak sok-sok kedvelt könyv. Minden olvasmánnyal gazdagabb lesz az ember (rossz könyv esetén egy negatív élménnyel, de azt meg tudjuk be tapasztalatnak). Szóval én mostanra milliomos vagyok voltaképp, és nem tudnám kiválasztani tengernyi kincsemből, javamból azt az egyet, ami fényesebben ragyog a többinél. Különben is, a sárkányok sem elégszenek meg az összerabolt aranyaikkal, mindig többre vágynak... :)

S. M. Kinda:
Azt hiszem, a Száz év magány áll a legközelebb ahhoz, hogy kedvencemnek nevezzem. Azért, mert minden benne van, amit egy regényben szeretek: tragikus, vicces, elgondolkodtató, sokszereplős ééééés: MÁGIKUS REALISTA! :D Sokszor elolvastam már, valószínűleg még el is fogom egy párszor, és nem mellesleg szeretnék én is hasonló művet (jó esetben műveket) létrehozni. Ha jobban végiggondolom, épp ez utóbbi miatt nevezném igazán a kedvencemnek. :)

Sas Ágnes:
Hát, lehet nem olvastam elég könyvet, de nekem a Rákosztály a kedvencem Szolzsenyicintől. Még tizenhárom évesen olvastam, és soha könyv nem volt még ilyen nagy hatással rám azóta se (vagyis hát jó, az azóta eltelt négy évben).

Szilágyi Heléna:
Sok-sok-sok könyvet szeretek, főleg az urban fantasy sztorikat. Ezek közül a nagy kedvencem Rob Thurman Éjvilágja, mert imádom a stílusát, a főszereplőt és a történet is megfogott. Két nap alatt kivégeztem még anno. Aztán ott vannak a folytatásai is... Ám vannak klasszikus kedvenceim is, így szeretem Jane Austin Büszkeség és balítéletét. A nemrégiben megjelent zombis verziója pedig egyszerűen pazarul morbid.

Tallódi Julianna:

Ez az a kérdés, amire ha falhoz állítanak, sem tudom a választ... Benyögnék valamit, de úgy járnék, mint a Halál hídjánál a Gyalog galoppban, aki eltévesztette a kedvenc színét. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése