2013. június 16., vasárnap

Christine Ardens: Kivételes ajánlat

Anna elmélázva meredt maga elé a konyha tejüveg ablakán beszűrődő, alkonyi fényben. A saját kezűleg antikolt reggeliző asztalon egy papíros feküdt, rajta egy tökéletes vers. Majdnem tökéletes. Helyén minden versláb, mondanivaló is akad és rímelt is – mégsem érzett semmit, mikor ránézett, és tudta, hogy más sem érezne.
A nő lemondó mozdulattal hajtotta le fejét, míg örökké kócos, ében hajzuhataga az arcába nem hullott, eltakarva a világ elől.
Nem volt mindig ilyen szerencsétlen, három hónapja még boldogságban élt. Még ha nem is tudott erről. Ám egy napos szombat délelőtt, mikor a madarak csicseregtek és a vénasszonyok nyara a legszebb pompájában tündökölt, csengettek.
Anna már az ajtóból látta, hogy szektással vagy ügynökkel van dolga: rendes ember nem jár öltönyben-nyakkendőben hétvégén a kertvárosban. Mégis lecaplatott a repedezett lépcsőn a kapuhoz; szakadt farmerjában és „rock me all” feliratú, kinyúlt pólójában nem volt éppen az átlag háziasszony mintaképe. A férfi mégis olyan begyakorolt vigyorral nézett rá, mintha épp most találkozott volna álmai istennőjével...


A novella megtalálható Czinkóczi Krisztina: Át-járók című kötetében, megjelenés 2014. SpiritArt Kiadó.

2 megjegyzés: