2017. október 1., vasárnap

Vincze Gyula: Csirkefogó 7000

Huszár János régimódi ember volt. A világ irgalmatlan sebes változása ellenére is megmaradt annak. Nem élt a lehetőséggel, amikor bevezették a településre a napelemek hasznosítását, vagy amikor megjelent az előre programozható, gyakorlatilag teljesen önálló munkavégzésre képes szántógép, a Túrmachine 3500, ő kitartott hűséges rotációskapája mellett, amit alig tartottak össze a csavarok.
Lebetegedett feleségét jó egy évtizede elvesztette, és hogy hiányát pótolja, beszerzett egy macskát. Ilinek nevezte el megboldogult neje után, és furcsamód valahogy őrá is emlékeztette. A macska bejárta a kertet, és mindig azokon a helyeken tartózkodott, ahol az asszony is szeretett lenni, amikor még élt. Órákat töltött a kert szélén, a fóliaházban. Előfordult, hogy a konyhában a sütővel szemben telepedett le. Sőt az ágyban is elfoglalta az asszony régi helyét, de ezt János egy cseppet sem bánta. Maga sem hitte volna, de a macskának sikerült valamelyest enyhítenie a fájdalmát.
Amikor tavaly Ilikén áthajtott egy lovas szekér, János sötét letargiába zuhant. Gondolt ugyan rá, hogy újabb négylábút vesz a házhoz, de képtelen lett volna átélni ugyanazt még egyszer. Nem veszíthetett el újra valaki számára fontosat, abba egész biztosan beleőrül.

Néhány hét gyász után úgy döntött, szakít földhözragadtságával, melyhez makacsul ragaszkodott egész életében, és ellátogatott a helyi kiberüzletbe. Elpanaszolta a készséges, segítőkész eladónak a vele történteket, aki mély együttérzést mutatva barátian megveregette János vállát, és így szólt:
– Azt hiszem, tudunk ajánlani valamit a problémájára. – Azzal elviharzott, hogy kisvártatva egy robotmacskával állítson vissza. – Bemutatom önnek a Csirkefogó 7000-et.
János először idegenkedve figyelte a szerkezetet, meglepődött, mennyire élethű.
– Szabad? – kérdezte. Az eladó bólintott, János pedig megsimította a négylábú szőrét.
Még ez is teljesen olyan, mintha igazi lenne – gondolta. – Hogy működik? – kérdezte az eladót.
– Mint minden termékünkhöz, a Csirkefogó 7000-hez is mellékelünk kézikönyvet. Ámbár azt kell mondjam, ez a Csirkefogó 7000 működtetéséhez teljesen szükségtelen, mert kezelése végtelenül egyszerű. Csupán egy gomb van rajta, amelyet a ki- és a bekapcsoláshoz kell használni. Egyszerűbb, mint ételt önteni egy élő házillat táljába.
– Megveszem! – szökött ki Jánosból rövid gondolkodás után.
Miután hazavitte, nem sokáig húzta az időt: kibontotta a Csirkefogó 7000-et. Egy percig méregette, aztán bekapcsolta. Hátraszökellt, amikor a macska megtette az első mozdulatait, melyek arra emlékeztették, amikor az ember egy hosszú alvásból felkelve kinyújtóztatja magát. Rezzenéstelenül bámulta egy ideig, félve merte csak megközelíteni. Úgy látta, mintha megrebegtette volna a szemhéját, aztán oldalra döntve a fejét rátelepedett a kanapéra Jánossal szemben.
– Na, idefigyelj, öreg! – szólalt meg. – Hagyjuk a mellébeszélést! Az van, hogy vagy azt teszed, amit mondok, vagy megkeserítem az életed.
János döbbenten hallgatta.
– Kezdjük azzal, hogy minden nap takarítasz. Hullik az a rohadt szőröm, mint tetű a cigánygyerekből, de nem állhatom. Ki szeretne igénytelenségben élni? Én biztos nem. A másik, hogy minden reggel pontban hatkor friss tej várjon a tálamban. Az almot legalább háromóránként kéretik cserélni. Fürdőkádat, vécét piszkosan nem hagyunk, ülőkét tessék mindig visszahajtani. Ha valami eszembe jut még, szólok.
János hüledezett még egy darabig, majd csettintett. Ejj, ez még jobban hasonlít az asszonyra, mint a kerékre kenődött Ili.
– Szóval? – kérdezte macskaszáját elbiggyesztve a Csirkefogó 7000-es.
– Csak egy kérdésem van – felelte János.
– És pedig?
– Hívhatlak Ilikének?
– Végül is – nyávogta, miközben hozzádörgölőzött a kanapé érdes felületéhez –, ennyi kompromisszumot igazán köthetek, ha te is betartod a szabályokat.
Megállapodtak. Jánosnak eleinte kifejezetten tetszett, ahogy újdonsült Ilikéje főnökösködik körülötte. Élvezte, amikor elzavarta a boltba vagy le a kertbe egy kis zöldségért, hogy aztán megfőzesse, majd megetesse vele mondván: „Jó lesz vigyázni a kilókkal”.
A lelkesedése akkor kezdett apadni, amikor a Csirkefogó 7000-es napról napra többet követelt meg tőle. Már-már fizikailag kimerítőnek érezte a folyamatos robotot, idegileg pedig azt, hogy az Ilikével töltött legrosszabb időszakok is megelevenedtek.
Egy nap aztán nagyon csúnyán összevesztek, Csirkefogó 7000 vén szarházinak nevezte Jánost, amiért nem vett tehenet a házhoz, hogy minden reggelre jusson frissen fejt tej. Persze fejni is neki kellett volna, így hát rácsapott az asztalra, és azt mondta: Elég!
A vitát követően megpróbálta kikapcsolni a robotmacskát, mindhiába – az továbbra is mondta a magáét, sőt egyszer megkarmolta János arcát. Az öregember kénytelen-kelletlen úgy döntött, jobb neki egyedül, és visszaviszi a terméket.

Az eladó értetlenül állt, miután végighallgatta János panaszát.
– Túlságosan is élethű! Maguk tehetnek róla, maguk programozták – sorolta János levegőt is alig véve.
– Hiszen ön mondta, János, hogy szeretné, ha a nejére emlékeztetné.
– Az rendben van, de a rossz tulajdonságai kellenek a bajnak. Há’ megkeseríti az életemet! Különben is, honnan tudták, hogy a nejem ennyire hárzsártos?
– János, hiszen ön is tudja, hogy egy idő után minden feleség azzá válik. Nem volt nehéz dolgunk.
– Na de kikapcsolni sem lehet!
– Ahogy említettem, megpróbáltuk a lehető leghitelesebbre formálni az igényeinek megfelelően.
– Akárhogy is, szeretném visszakapni a pénzemet.
– Értem, János, semmi akadálya… De hadd tegyek fel egy kérdést: Biztosan a pénzt választja? Csak azért, mert felajánlhatunk önnek cserét is.
– Mijük van? – kérdezte János rövid gondolkodás után.
– A Bunny 1000-es az első playboy változat, mely macska külső ellenére korunk leghíresebb topmodelljeit és pornószínésznőinek emlékét hozzák el testközelségbe. Az első benyomások kifejezetten pozitívak. Valamint van még a Dangerfield 8000-es, amelyet egy domináns anyós program vezérel. Nem meglepő módon ebből fogyott eddig a legkevesebb, így az igazgatóság a gyártás szüneteltetését fontolgatja. Tehát ha ilyet szeretne, nem halogathatja sokáig…
– Az kell a halálnak, a pornósat kérem!

Kezet ráztak. János nem vette észre, hogy a boltosok figyelmetlenségből rossz árut csomagoltak neki. Később otthon mezítláb, piros, kantáros pizsamájában, bontotta ki a dobozt, melyen a Dangerfield 8000 felirat elkerülte a figyelmét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése