2012. március 2., péntek

Laural Delarmée: A szabály, az szabály!

 Budapest, 2211. szeptember 5.

   Tele volt feszültséggel a meghallgatás miatt. Az utolsó negyedévben a Budapesti Központi Kivitelezési Osztály statisztikája kissé romlott, és a rosszakarói ki is használták ezt. Tudta, hogy ennek köszönheti az idézést. Ökölbe szorított kezét ellazította, majd magabiztos arckifejezést magára öltve belépett Mészáros Mátyás személyzeti ellenőr irodájába.
– Üdvözlöm! Foglaljon helyet! – intett az ellenőr az előtte álló három szék felé.
– Köszönöm! – biccentett, és leült a középső székre, majd tettetett magabiztossággal hátradőlt.
– Kezdjünk neki! Az előző negyedév értékelését tartom a kezemben. Kérem, mondja el, mi motiválta Kovács Adél titkárnő újra alkalmazása ügyében.
– Nos, a nevezett, kitűnőre értékelt alkalmazottja volt a cégnek, míg el nem ment szülni. Ismerte az eljárási protokollt, jó kapcsolatot ápolt az alvállalkozókkal, és remekül bánt az ügyfelekkel. Bár a legújabb alkalmazások tesztjén rosszabbul szerepelt az új jelölteknél, az előzőeket mérlegre téve úgy találtam, hogy a jelenléte javítani fog az Osztály működésén, a cég elkötelezettségét bizonyítva a régi alkalmazottakkal szemben. Sokan ismerik és szeretik a beosztottak közül. Úgy ítéltem meg, hogy várhatóan jobban együtt tud majd dolgozni a munkatársakkal, mint egy új munkaerő.
Látta, amint az ellenőr egy értékelési tesztet húz elő, majd elmélyedve benne kipipál két pontot. A Válaszelemző az asztal sarkán, kattogva nyomtatni kezdett. Az ellenőr felpillantott a papírból.
– Tudja, hogy az adatok szerint a teszten csupán 90%-os eredményt ért el, az új jelöltek 98%-os átlagával szemben, és hogy a gyermekük mellől munkába visszatérő asszonyok teljesítménye 9-11%-kal rosszabb, mint a gyermekteleneké vagy a tíz évesnél idősebb gyermeket nevelőké?
– Igen, tudatában vagyok. Azonban a...
– Értem. Kérem, legyen szíves és tájékoztasson arról, milyen prioritásokat alkalmazott Győri András előadó esetében?
– Az illető tíz éve dolgozik az Osztályon. Tapasztalt munkatárs. Három gyereke van, ami megítélésem szerint és a statisztikát tekintve is alátámasztja megbízhatóságát. Az egyik gyermekének továbbtanulása kapcsán adódtak azonban olyan problémái, amik átmenetileg megzavarták a munkavégzését.
– Mondjuk ki, hogy fent nevezett minősíthetetlen módon beszélt a Bérszámfejtési Osztály előadójával, rozzant ócskavasnak titulálva őt, pedig az illető csupán a munkáját kívánta elvégezni.
– Tekintettel arra, hogy a kért papírok pont a gyermeke továbbtanulásával voltak kapcsolatosak, és beszerzésükre kihatott az említett nehézség, amiről értesítette a Béroszt...
– Értem. Tudta, hogy a hasonló magánéleti stressznek kitett munkavállalók eredményessége gyakran 25%-ot is romlik?
Fém csikordult, fa nyöszörgött, ahogy keze ismét ökölbe szorult. Világosan látta, merre tart ez a meghallgatás.
– A nehézségek átmeneti jellegét, valamint a munkavállaló eddigi munkavégzését tekintve azonban...
– Tudta, hogy a Fővárosi Központi Igazgatóságnál revízió várható?
Biccentett. Ezt nem tagadhatta le. Csupán a megzavart működésűek nem tudják felmérni, mivel jár egy Globális Peremvidéki Politikai Választás.
– Akkor biztosan megérti a döntésemet – nézett vissza a jegyzetébe az ellenőr. – Kérem, jelenjen meg a két nap múlva esedékes kezelésen!
– De hát... – kiáltotta félig felemelkedve ültéből.
– Az osztálya eredményessége 0,02%-ot romlott az elmúlt negyedévben. Ezt és a helytelen prioritásait megvizsgálva nincs más választásom. Humanizációs Eljárás alá kell vetnem önt. A szabály, az szabály!
Az ítélet hallatán szinte megsemmisült. Amikor az asztalra egy víztiszta olajcsepp pottyant, zavartan az arcához nyúlt. Fémujjai hangosan koppantak a plasztikon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése